Kari Ketam

Kari Ketam
Bahan:
2 keping saiz ketam, basuh bersih
2 daun limau
1 batang serai, diketuk
1 bay daun
750 ml santan
2 sudu besar minyak sayuran
puri:
4 cili merah
Pala 2 biji telur
3 telur bawang
2 ulas bawang putih
Pala 2 biji telur
½ sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil lada granul
¼ sudu kecil jintan putih
½ cm lengkuas
1 cm kunyit
½ cm halia
1 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asid Jawa
2 sudu kecil garam


Cara-cara:

Bersihkan ketam, potong kepada 2 bahagian. Buang hujung kaki adalah tirus.
Rempah-ratus alasan tumis sehingga wangi dengan daun limau, teluk dan serai.
Tuangkan santan, membawa kepada mendidih.
Masukkan ketam. Rebus sehingga masak.
Buang dan menjadi hangat.
Untuk 4 orang