Kari Ketam

Kari Ketam
Bahan:
2 keping saiz ketam, basuh bersih
2 daun limau
1 batang serai, diketuk
1 bay daun
750 ml santan
2 sudu besar minyak sayuran
puri:
4 cili merah
Pala 2 biji telur
3 telur bawang
2 ulas bawang putih
Pala 2 biji telur
½ sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil lada granul
¼ sudu kecil jintan putih
½ cm lengkuas
1 cm kunyit
½ cm halia
1 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asid Jawa
2 sudu kecil garam


Cara-cara:

Bersihkan ketam, potong kepada 2 bahagian. Buang hujung kaki adalah tirus.
Rempah-ratus alasan tumis sehingga wangi dengan daun limau, teluk dan serai.
Tuangkan santan, membawa kepada mendidih.
Masukkan ketam. Rebus sehingga masak.
Buang dan menjadi hangat.
Untuk 4 orang

Related Posts:

  • Kari KetamKari KetamBahan:2 keping saiz ketam, basuh bersih2 daun limau1 batang serai, diketuk1 bay daun750 ml…
  • Ikan Siakap 3 RaseIkan Siakap 3 RaseBahan-bahan:Utk ikan:1 ekor Ikan Siakap Tepung jagung - untuk di lumur pada ikanSe…
  • siggang ikan kembong siggang ikan kembong Bahan - Bahan 5 ekor ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan1 biji bawang…
  • Ikan masak gulai AcehMasakan ni pd mase 2 time pi rumah kawan org aceh yg dh jdi warga cini pon..hmm... cedap masakan nie…
  • Gulai ikan patin Asam Rong pahangGulai ikan patin Asam Rong pahangBahan:5-6 ekor ikan patin sungai (potong kecil)kunyit hidup tua seb…