Sushi |
Beras khas utk sushi
2 sudu besar cuka
1 sudu gula
1/2 mangkuk kecil air
Fillet Ketam
Hotdog
Zuchini
Telor dadar ( dicampur dgn kicap sushi - shiyo sauce )
Apa apa jua inti yg anda ingin letak
Seaweed
Caranya
A - Cuka, gula dan air disatukan dan gaul sebati
Masak beras ikut sukatan yg telah diberi
Bila nasi tanak, keluarkan biarkan ia suam kemudian gaul bersama 5 sudu besar campuran A
Biarkan ia sebentar
Zuchini, Hotdog ( direbus sebentar ) fillet ketam dipotong panjang
Telur ( pukul telur sebati dgn kicap sushi ) goreng diatas non stick pan
Gulung atau potong memanjang
Cara gulung sushi
Ambil sekeping seaweed, sapu diatasnya dengan sedikit bahan A
Letak nasi, inti dan gulung ketat agar ianya padat
Sapukan pisau dengan sedikit air agar bila potong ianya tidak melekat
sedap dimakan bersama wasabe