Lamb Cutlets dengan Medley Sayur-sayuran

Lamb Cutlets dengan Medley Sayur-sayuran
Bahan-bahan Kambing:
Lamb Rack
Daun Rosemary Segar (dicincang halus)
Kulit Lemon (diparut)
Garam
Lada Hitam
Minyak

Bahan-bahan Leek Mentega:
2 batang Daun Leek
4 ulas Bawang Putih (ditumbuk kasar)
5 tangkai Daun Thyme
250g Mentega
Secukup Rasa Garam
Secukup Rasa Lada Hitam

Cara-cara penyediaan Kambing:
Sediakan rack of lamb dengan membuang lemak berlebihan, membersihkan tulangnya (French trim) dan memotong kepada porsi individu.
Perapkan bersama rosemary, kulit lemon, garam, lada hitam dan minyak selama 30 minit.
Sebelum menghidang, masakkan lamb cutlets di atas kuali leper panas selama 2 minit sebelah, dan 2 minit sebelah lagi.

Cara-cara penyediaan Leek Mentega:
Basuh daun leek. Ambil bahagian yang putih dan potong kepada silinder 2.5 inci panjang. Bahagian leek yang lebih hijau di hiris kasar.
Tumiskan daun leek yang dihiris dan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga lembut di dalam kuali leper.
Susunkan leek yang dipotong silinder di dalam kuali yang sama, tambahkan daun thyme, mentega, garam dan lada hitam dan tutup dengan kertas minyak.
Masukkan ke dalam oven 130C selama 1 jam atau sehingga leek lembut.

Bahan-bahan Lobak madu dan Kayu Manis:
Sejambak Lobak Kecil (dibuang batang dan dibersihkan)
3 sudu besar Madu
2 batang Kulit Kayu Manis
1sudu kecil Biji Lada Hitam
Secukup Rasa Garam
Sedikit Air

Cara-cara penyediaan Lobak Madu dan Kayu Manis:
Rebuskan lobak kecil dalam air mendidih sehingga separuh masak.
Keluarkan dari air rebusan.
Dalam kuali leper, masak lobak kecil bersama madu, rempah dan sedikit air.
Kacaukan supaya menyaluti lobak kecil.
Masak sehingga lembut dan sirap masakan memekat.
Tambahkan garam secukup rasa.

Bahan-bahan Crumble Bawang Putih:
1 biji Bawang Kuning (dicincang halus)
4 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
1 buku Roti (dikisar menjadi serbuk roti)
3 batang Daun Thyme
Secukup Rasa Garam
Secukup Rasa Lada Hitam

Cara-cara penyediaan Bawang Putih:
Tumiskan bawang dan bawang putih dengan sedikit minyak dalam kuali leper sehingga naik bau dan lembut.
Masukkan serbuk roti dan teruskan mengacau, tambahkan minyak jika terlalu kering.
Masukkan daun thyme, garam dan lada hitam secukupnya.
Masukkan kuali leper itu ke dalam oven 150C selama 30 minit atau sehingga serbuk roti kering dan garing menjadi crumble.
Kacaukan sekali sekala supaya crumble garing sekata.

Bahan-bahan Puree Ubi Bit dan Kacang Kuda:
3 biji Ubi Bit
1 tin Kacang Kuda (ditoskan airnya)
Jus Lemon
Secukup Rasa Garam

Cara-cara penyediaan Puree ubi bit dan kacang kuda :
Kupas dan potongkan ubi bit kepada potongan-potongan kasar.
Rebus ubi bit dalam air sehingga lembut. Keluarkan dari air rebusan.
Kisar ubi bit dalam food processor sehingga halus.
Masukkan kacang kuda dan kisar lagi sehingga halus.
Tambahkan jus lemon dan garam secukup rasa.