Asam pedas melaka |
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
1/2 bawang besar-hiris
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka
Cara-cara
- panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
- masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
- masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.