Kari ikan masin Nanas

Bahan-bahannya:
8 – 10 keping ikan talang yang dikerat2
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu – seimbangkan rasa ikan masin dulu)
Untuk tumis darat:
3 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak
Cara memasaknya:
Bansuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebih kurang 10 – 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk.