siggang ikan kembong




siggang ikan kembong
Bahan - Bahan
5 ekor ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
1/2 inci halia, dititik
2 biji cili hijau, belah 2 jgn putus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 kiub ikan bilis "MAGGI"
2 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
Air secukupnya



Cara Membuat :

1. Masukkan semua bahan2 diatas kecuali ikan, garam dan gula. Tuang air secukupnya (kurang lebih 1 liter). Masak hingga mendidih.
2. Tambah ikan, asam gelugor, garam dan secubit gula. Kalau suka boleh masukkan serai yang dititik atau bunga kantan. Masak hingga ikan masak, gunakan api sederhana. Rasa dan jika ok, boleh matikan api.

Related Posts:

  • Ikan masak gulai AcehMasakan ni pd mase 2 time pi rumah kawan org aceh yg dh jdi warga cini pon..hmm... cedap masakan nie…
  • siggang ikan kembong siggang ikan kembong Bahan - Bahan 5 ekor ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan1 biji bawang…
  • Kari KetamKari KetamBahan:2 keping saiz ketam, basuh bersih2 daun limau1 batang serai, diketuk1 bay daun750 ml…
  • Gulai ikan patin Asam Rong pahangGulai ikan patin Asam Rong pahangBahan:5-6 ekor ikan patin sungai (potong kecil)kunyit hidup tua seb…
  • Ikan Siakap 3 RaseIkan Siakap 3 RaseBahan-bahan:Utk ikan:1 ekor Ikan Siakap Tepung jagung - untuk di lumur pada ikanSe…