Apam Tepung Gandum

Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )
4 1/4 cawan tepung gandum - diayak ( guna 1/2 kilo )
3/4 cawan gula hitam ( gula perang dan gula pasir,dicampur )
2 1/2 cawan air
1 peket yis serbuk (cnth - Mauripan)
garam secukupnya
kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil untuk makan bersama apam
  1. Loyang disapu minyak sampai rata.
  2. Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam. 
  4. Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
  5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.